Münih Teknik Üniversitesi Başvuru Süreci

Genel Bilgiler

Bu yazı Türkiye’de üniversite sınavına girmiş ve lisans derecesi başvurusunda bulunacaklar için geçerlidir. Matura, Abitur gibi yabancı ülkelerin sınavına girip yerleşmek veya yüksek lisans okumak isteyenler için başvuruda farklılık göstermektedir.

2020 YAZ DÖNEMİ DAHİL ARTIK BAŞVURU SÜRECİ BİRAZ DEĞİŞTİ. GÖNDERİLMESİ GEREKEN BELGELER AYNI FAKAT BAŞVURU İÇİN GEREKLİ TÜM BELGELER VE BAŞVURU FORMUNUN İMZALANMIŞ HALİ PDF DOSYASI OLARAK BAŞVURU SAYFASINA YÜKLENECEK, KABUL EDİLİRSENİZ İSTENEN TASDİKLİ BELGELERİ VE KAYIT FORMUNU İMZALAYARAK KARGOYLA GÖNDERMENİZ GEREKECEK.

Başvuru için

campus.tum.de

Elektrik ve Elektronik bölümü (Elektrotechnik und Informationstechnik) ile İnşaat mühendisliği (Bauingenieurwesen) ve birkaç bölüm daha Lisans/Bachelor için direkt kabul veriyor, sadece belge göndermeniz yeterli oluyor. Kabul için şart aranmayan tüm bölümleri görmek için tıklayınız.

Gerekli Belgeler

Kabul için gerekli belgeler

*Abitur yapanlar Hochschulaufnahmeprüfung, VPD ve tabii ki Almanca belgesi göndermeleri gerekmiyor.

Antrag auf Zulassung bzw. auf Immatrikulationİnternetten doldurduğumuz başvuru formunun çıktısı
Hochschulzugangsberechtigung Lise diploması ve YKS yerleştirme belgesi sadece fotokopileri
Hochschulaufnahmeprüfung YKS sonuç belgesi/YKS yerleştirme belgesi noter onaylı (ben sonuç belgesini gönderdim)
Lückenloser und aktueller Lebenslauf Eksiksiz ve güncel Özgeçmiş
Motivationsschreiben Motivasyon yazısı
Nachweis über Deutsch als Fremdsprache für ausländische Studienbewerber (TestDaF) in allen vier Teilprüfungen mit Niveaustufe mindestens 4 Almanca yeterlilik belgesi
Birçok seçenek var ama TestDaF ise her bölümden en az 4 puan almak zorundasınız.
Vorprüfungsdokumentation (VPD) oder Bestätigung über die form- und fristgerechte Stellung des Antrags auf VPD durch uni-assist e.V. *uni-assist adlı kuruluştan alınan VPD belgesi*
Nachweis über außerschulische Aktivitäten İsteğe bağlı bir seçenek! Okul dışı aktivitelere katıldıysanız belgeleri yükleyeceksiniz. (Olimpiyat, staj vb.) Puanlama sürecinde ekstra birkaç puan getirebiliyor.

*VPD için artık belgenin gelmesini beklemeye gerek yok. VPD için gerekli tüm belgeleri uni-assist’e gönderdiniz ama üniversitenin başvuru tarihini kaçıracaksanız, üniversitenin sitesinden formu doldurarak üniversitenin başvuru sayfasına yükleyebilirsiniz. Formu görüntülemek için tıklayınız.

Kayıt için gerekli belgeler

Aktuelles Passbild Üniversite kimliğin için vesikalık fotoğraf
Personalausweis Pasaport
Bescheinigung über eine studentische Krankenversicherung (ausgestellt von einer gesetzlichen Krankenkasse) Alman devlet sigorta kuruluşundan alınmış sigorta belgesi.
SGK’dan AT/11 belgesi alarak AOK sigorta şirketine gönderdim onlar geri dönüt olarak üniversiteye ibraz edilecek belge (Befreiung) gönderdiler. Ya da Türkiye’de özel sigortanız varsa onu da AOK’ya veya herhangi bir devlet sigorta şirketine gönderebilirsiniz.

VPD Belgesi için yapılması gerekenler

*(Abitur yapanlar atlayabilir)

  1. https://my.uni-assist.de/ adresinden hesap oluşturup Münih Teknik Üniversitesi’ni seçip Bachelor/Master bütün bölümleri seçip başvuru yapmak.
  2. Doldurulması gerekli alanlar:
ANGABEN ZUR SCHULAUSBILDUNGOkul geçmişinizi yazacaksınız
1)okula gittiğiniz zaman aralığını yazacaksınız AY/YIL-AY/YIL şeklinde
2)okulun adını ve bulunduğu şehri
3)ülkeyi
4)mezuniyet belgesinin adını yazacaksınız.
4 farklı okula gittiyseniz tam sığıyor. 4 tane hakkınız var çünkü. Ben ilkokul, ortaokul, lise yazdım. mezuniyet belgesi olarak sadece lisede doldurdum “Lise Diplomasi”.
HOCHSCHULAUFNAHMEPRÜFUNG1)üniversiteye giriş sınavına girdiniz mi?
2)evet girdiyseniz tarihini yazın
3)sınavın orijinal adını yazın.
“Yüksekögretim Kurumlari Sinavi”
STUDIENKOLLEG/FESTSTELLUNGSPRÜFUNGStudienkolleg yaptınız mı? Yaptıysanız
1)tarih aralığı
2)adı ve yeri
3)ağırlık verdiğiniz kurs
(büyük ihtimalle yapmadınız ve yapmanıza da gerek yoktur Türkiye’de Anadolu/Fen Lisesi’nden mezun olduysanız)
IN DEUTSCHLAND ABSOLVIERTES STUDIUM AN EINER FACHHOCHSCHULE ODER UNIVERSITÄTAlmanya’da üniversite okuduysanız
1)tarih aralığı
2)enstitünün adı
3)bölümünüz
4)B.Sc. ya da B.A. vs. mi
5)okuduysanız, mezun oldunuz mu
AUSSERHALB DEUTSCHLANDS ABSOLVIERTES STUDIUMAlmanya dışında üniversite okuduysanız,
1) tarih aralığı
2) enstitünün orijinal adı ve şehri
3) bölümünüz
4) yine B.Sc. ya da B.A. vs. mi
5) okuduysanız, mezun oldunuz mu
TÄTIGKEITEN BIS ZUR ANTRAGSTELLUNGYaptığınız etkinlikler
1)tarih aralığı
2)türü
boş bırakabilirsiniz tamamen
MUTTERSPRACHEyukarıdan ikinci kısıma geçerek anadilinizi yazacaksınız
  1. Daha sonra gerekli belgeleri uni-assist’in portalına yüklüyorsunuz.
  2. Bunları doldurup 75 Euro ödeyerek işlemi tamamlıyorsunuz.
  3. Gerekli belgeleri postayla Uni-Assist’e gönderiyorsunuz.
  4. Gönderilmesi gereken belgeler:
    • Lise Diploması (çevirisiyle birlikte noter onaylı halini göndereceksiniz)
    • Üniversite yerleştirme sınavının yerleştirme belgesi, üstünde kazandığınız üniversitenin adı yazan belge (bu belgeyi ÖSYM’den ıslak imzalı halini isteyeceksiniz. daha sonra çevirisiyle birlikte noter onaylı halini göndereceksiniz)
    • Üniversite okuyorsanız ya da okuduysanız transkriptinizi göndereceksiniz.
    • Pasaport fotokopisi

Bu işlemi istediğiniz zaman yapabiliyorsunuz ama olabildiğince erken yapmanızı tavsiye ediyorum. 4 hafta içinde sonuçlanıyor, belgeyi hem kağıt olarak hem de E-Mail ile PDF olarak gönderiyorlar. Belgenin 1 yıl geçerliliği vardır. Prosedürde değişiklik olabilmektedir. Bu nedenle aşağıdaki sayfaları kontrol ediniz.

Kabul yöntemi hakkında bilgiler

Eignungsfeststellungsverfahren

Aşağıdaki PDF dosyasında değerlendirmenin nasıl olduğunu detaylı bir şekilde Almanca halinde okuyabilirsiniz. Kısa bir özet olarak aşağıda Türkçe olarak da bulabilirsiniz. Bu PDF Makine Mühendisliği Lisans/Bachelor kabul şartlarını göstermektedir. Her bölümün kendi şartlarını gösteren PDF’leri vardır. Okumak istediğiniz bölümün genel bilgi sayfasında “Wie wählt die TUM die Studierenden aus?”/”On what basis does TUM select applicants for admission?” sorusunun altında PDF’yi bulabilirsiniz.

2018-49-EFV-BA-MW-FINAL-14-5-18-2

VPD Notu hesaplama

\small {1+{\normalsize(}3\times {(Max\ Puan[560]-Puan) \above{1pt} (Max\ Puan[560]-Min\ Puan[180])}{\normalsize)}}

*2020 YKS’de baraj puanı 180’den 170’e çekilmiştir

TUM’un uyguladığı puanlama sistemi

Abitur vb. yapmadıysanız, bazı istenen derslerin notunu tek tek ibraz edemeyecekseniz, 1. aşama notunuz 75 üstü olsa bile mülakata çağırılacaksınız. (1. aşamada ekstra 1-2 puan katıldığınız aktivitelerden gelebilir.) Bu bölümde eğer 67’i geçemediyseniz direkt red alıyorsunuz. Abitur yapanlar PDF’yi okursa daha yararlı olur çünkü ekstra belirli dersler puanınıza etki ediyor ortalama puanın dışında.

\normalsize{1. aşama=120-(20 \times VPD\ Puanı)} \\ \normalsize {1.aşama ≥75⇒kabul (abitur \ yapanlar \ için)} \\ \normalsize{75\gt1.aşama >67⇒mülakat(herkes \ için)}
\small {{1.aşama \above{1pt} 2}+{mülakat\above{1pt} 2}=son\ karar ( \geq75 \Rightarrow kabul)}

*Üniversitenin uyguladığı kabul veya red puan sınırı fakülteden fakülteye değişiklik gösterebilir.

2019 başvurusu

Makine Mühendisliği lisans için başvurdum. TestDaF’a (Almanca yeterlilik sınavı) 10 Nisan’da girdim. Okuma 4, dinleme 4, yazma 4, konuşma 5 puan olarak sonucu 22 Mayıs’ta aldım. Belgesi Türkiye’ye gelmesi uzun sürdü bayram tatilinden dolayı 18 Haziran’da elime geçti. Yaşadığım şehirde konsolosluk bulunmasından dolayı fotokopisini onaylatma şansım oldu üniversite başvuruları için ücretsiz yapıyorlar. 15 Mayıs-15 Temmuz lisans başvuruları için tarih aralığı (Birkaç bölümün başvuru süresi daha uzun). 15 Mayıs’ta İnternet’ten başvuru formunu doldurdum TUMonline’da resimdeki gözüktü daha sonra ve formu çıkartıp imzalayıp diğer gerekli belgelerle üniversiteye 19 Haziran’da gönderdim. Hızlı kargo hizmeti (DHL Express) aldığım için 21 Haziran sabah 8:14 üniversiteye ulaştı diye gösteriyordu kargo şirketinde. Üniversiteden belgelerin ulaştığına dair E-Mail 26 Haziran’da geldi. Gelen mail ardından TUMonline’da aşağıdaki resim gözüktü. Birkaç gün bekledikten sonra 8 Temmuz’da belgelerimin eksiksiz ve tam olduğunu puanlama süreci için gerekli yere iletildiğiyle alakalı E-Mail geldi ve daha sonrasında TUMonline’da yeşil doğrulama işareti çıktı. Fakat henüz kabul için işlem yapılmadığı için kabul kısmı resimdeki gibi gözüküyor. 10 Temmuz’da mülakat için 11 Eylül tarihine davet edildiğimi içeren E-Mail fakülteden geldi. Yabancı öğrenciyseniz, Alman üniversite giriş sınavına girmediyseniz (abitur yapmadıysanız) Eignungsfeststellungsverfahren ile alınan bölümlerde %99,99 mülakata çağrılacaksınız her ne kadar notlarınız iyi veya çok iyi de olsa. 11 Eylül çok geç olacağı için vizeye başvurmamdan dolayı E-Mail attım telefonla da aradım fakat telefonla ulaşamadım. E-Mail ile cevap geldi 11 Temmuz’da ve 30 Temmuz tarihine alınmış mülakat tarihim artık. 2 saniye sonra da E-Mail ile davetiye yazım geldi. 29 Temmuz öğlen Münih’e gidip, 30 Temmuz’da sabah 10’da üniversiteye gittim 10.30’da ise kayıt masasında tam mülakat saatini aldım. Kayıt yaparken oradaki görevli sonuçların 1-2 günde açıklanacağını söyledi. Verdikleri kağıtta hangi odada hangi profesörle saat kaçta olduğu yazıyor. Mülakatta neden burası veya bu bölüm gibi klasik soru sordu 3-4 dk onun hakkında konuştum. Daha sonra tahtaya çıkıp 3-4 tane fizik sorusu sordu. Futbol topunun nasıl falso aldığını, tekerlek çizip en üst ve en alt noktasının hızını sordu arabanın hızını 30 km/h olarak verdi, yağmur damlasının suya düşünce niye yukarı başka su damlalarının sıçradığını sordu ve uçak kanadının yandan kesitini çizdi ve uçağın nasıl kalktığını anlat dedi. Mülakat bittikten sonra akşam 19’da Türkiye’ye geri döndüm. 1 Ağustos’ta dayanamayıp E-Mail attım sonuçlar ne zamana açıklanır diye çünkü oradaki görevli 2 gün içinde açıklanır demişti. 5 Ağustos’ta sistemde teknik sebeplerden dolayı gecikme oluşmuş o yüzden gözükmemiş dedi ve tebrik ederek kabul edildiğimi söyledi E-Mail attığım kişi. Birkaç saat sonra üniversiteden E-Mail gelmişti rektör (eski rektör Wolfgang Herrmann) tarafından klasik bir tebrik mesajı. TUMonline’a girip kabul belgemi indirdim ve onayladım kabul belgemi üniversitede okumak için daha sonra kayıt için yüklemediğim sigortamı yükledim ve dönemlik harç ücretini orada yazan bilgilere göre gönderdim. Kabulde 81 puan aldım 2. aşamada, 1. aşama puanım gözükmez çünkü direkt kabul imkanım yoktu Alman üniversite sınavı (Abitur) yapmadığım için. 6 Ağustos’ta paranın ödendiğini gösterdi, 27 Ağustos’ta sigorta belgesinin kontrol edildiğini ve doğru olduğunu gösteren yeşil doğrulama işareti çıktı. 28 Ağustos’ta ise üniversiteye kayıt olduğuma dair belgeyi aldım.

Münih Teknik Üniversitesi Başvuru Süreci 2019

One thought on “Münih Teknik Üniversitesi Başvuru Süreci

  1. Pingback:Münih Teknik Üniversitesi Master Başvurusu – KUTAY DEMIR

Comments are closed.